Homepage
Arrival
Departure
Wirtualny spacer

Kuchnia, militaria i historia w jednym

  1. Homepage
  2. Hotel
  3. Aktualności
  4. Kuchnia, militaria i historia w jednym

Cisza przerywana świergotem ptaków, szum Wisły, zielone drzewa chroniące przed palącym słońcem, przystanki przy licznych zabytkach i kilometry tras. Okolice Góry Kalwarii to wymarzone miejsce do letnich wycieczek rowerowych. A jeżeli dodamy do tego komfortowy nocleg oraz wyborną kuchnię, robi się zupełnie luksusowo.

Koszary Arche Hotel powstał w budynku dawnej jednostki wojskowej. Warto tam wpaść, chociażby na chwilę, nie tylko, by zobaczyć zabytkowy obiekt, ale też, aby spróbować wyjątkowej kuchni. Jednak o niej za chwilę. Zostańmy jeszcze na moment przy samych koszarach, bo warto – to prawdziwa gratka dla fanów historii, militariów oraz architektury. 

Cesarski kompleks wojskowy powstał w 1819 roku. Przez 21 lat żołnierze stacjonowali w budynkach klasztoru pijarów, do momentu przejęcia przez wojsko części budynków byłego klasztoru benedyktynów. W 1863 roku powstał tu nowoczesny (jak na tamte czasy) zespół budynków koszarowych. Do 1914 roku stacjonowało w nim wojsko carskie. Później jego miejsce zajęły polskie służby mundurowe – najpierw 1. Pułk Artylerii Legionów Polskich, następnie m.in. Centralna Szkoła Straży Celnej i 1. Pułk Artylerii Najcięższej, w końcu zaś 1. Mazowiecki Pułk Ochrony Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych.

Hotel z Restauracją znajdują się w dziewiętnastowiecznych zabytkowych – odnowionych budynkach. W samym hotelu jest wiele pamiątek wojskowych (łuski, menażki i inne elementy oporządzenia, a także historycznego sprzętu wojskowego). Natomiast nieopodal, pod gołym niebem można podziwiać czołg, dwa pojazdy opancerzone i dwie haubice. Znajdują się tam też dwa pomniki: ku czci miejscowego żołnierza Armii Krajowej por. Jana Białka oraz drugi, poświęcony Żołnierzom Poległym w Walce.

Sam hotel respektuje historię miejsca i czerpie z jej dziedzictwa – w jego wnętrzach, oprócz wcześniej wspomnianych artefaktów, można zobaczyć także dokumentalne fotografie z epoki. Same pokoje mają loftowy, surowy charakter, akcentujący wyjątkową architekturę budynku. Koszary łączą tradycję z nowoczesnością. Dają możliwość poczucia dawnych czasów w wystroju i duchu obiektu, jednocześnie oferując wszystkie udogodnienia oraz wygody współczesności. To wszystko sprawia, że w 2019 roku hotel został wyróżniony Nagrodą „Magazynu VIP” za najlepszą modernizację roku. 

Na tym jednak nie koniec – warto bowiem zwrócić uwagę na ofertę hotelu, a fanów przygód szczególnie zainteresuje pewien jej punkt. Znajduje się tam jedyny w Polsce w pełni funkcjonalny pokój hotelowy, który jest jednocześnie escape room’em. Można go zarezerwować, zakwaterować się i… rozwiązywać zagadkę zaginięcia żołnierzy z byłej jednostki. Nie brakuje też odpowiednich rekwizytów – są hełmy, koce, siatki maskujące, zasłony moro, a nawet szczotki do czyszczenia obuwia, stare telefony czy dawne sudoku. W każdej z tych rzeczy kryje się zagadka, a jej rozwiązanie zbliża do odkrycia tajemnicy. 

Obiekt znajduje się nieopodal przecięcia głównych szlaków rowerowych, dlatego też ma ofertę dla cyklistów (/oferty-specjalne/oferta-dla-cyklistow) – zarówno tych zostających dłużej (bo warto zanocować w Górze Kalwarii, by lepiej zwiedzić okolice), jak i dla tych, którzy chcą wpaść tylko na obiad. Na hasło „ROWER” można zgarnąć 10% rabatu na dania z karty.

I tutaj dochodzimy do kuchni. Restauracja w hotelu nazywa się tematycznie, a jakże – Kantyna. W rzeczywistości jednak niewiele ma wspólnego z wojskowym drylem, to raczej gastronomiczna rozpusta na kulinarnych wyżynach. 

Niebanalny wystrój wnętrza łączy się z wyrafinowanym smakiem kuchni Magdaleny Kulas. Szefowa kuchni szlifowała warsztat w wielu renomowanych restauracjach: w topowej lubelskiej Restauracji Mandragora, w warszawskim Zielonym Niedźwiedziu czy popularnym w okolicy Winnym Garażu. To pod jej wodzą Restauracja Zielony Talerzyk uzyskała rekomendację miejsca Slow Food za wybitne walory smakowe, dobór ekologicznych składników i artystyczne podania. Sama Restauracja Kantyna od kilku lat corocznie jest laureatem prestiżowego konkursu Orły Gastronomii. 

No dobrze, ale co stoi za tymi wszystkimi tytułami i nagrodami? Kuchnia Magdaleny Kulas to klasyczne propozycje kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu: jak tatar wołowy, grochówka, własnoręcznie lepione pierogi czy pieczone żeberka. Nie brakuje też dań dla sympatyków lżejszych potraw. Z myślą o nich restauracja przygotowała Zielone Menu, gdzie znajdziemy m.in. podpłomyk z gruszką, pierogi z bobem i fetą czy kluski kładzione z boczniakami. 

Z kolei Czerwone Menu to coś dla miłośników cięższych brzmień – króluje tam schab z kością, stek z polędwicy i grillowana deska mięs. Świetne zwieńczenie szczególnie intensywnego dnia. Chyba że planujecie jeszcze deser – warto zrobić miejsce dla sernika z białą czekoladą…

Location

in unique neighbourhood

ul. Dominikańska 11
05-530, Góra Kalwaria

See on map
Newsletter

Subscribe to our newsletter.

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Arche S.A., ul. Puławska 361, 02-801, Warszawa, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved