Homepage
Arrival
Departure
Wirtualny spacer

Wigilia w duchu Zero Waste

  1. Homepage
  2. Hotel
  3. Aktualności
  4. Wigilia w duchu Zero Waste

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami. Na stołach stanie 12 wigilijnych potraw, a pod choinką spiętrzą się kolorowe paczuszki z prezentami. Warto zadbać o to, by czas spędzony za stołem był czasem rodzinnych spotkań, a nie obżarstwa kończącego się na dodatek wyrzuceniem ogromnych ilości zepsutego jedzenia.

Na Święta Bożego Narodzenia większość Polaków czeka z utęsknieniem. Dla wierzących to ważny religijny moment, ale i pozostali widzą w nich czas pełen niezwykłej magii. Wszyscy wyczekują więc na tę pierwszą gwiazdkę w napięciu, zwłaszcza że Święty Mikołaj rzadko komu zostawia pod choinką jedynie rózgę. Liczy się też to, że podczas Wigilii za stołem wspólnie zasiada spora część rodziny. 

Według badań CBOS z 2021 roku tylko 6 proc. badanych spędziło wieczór 24 grudnia w towarzystwie nie krewnych, a przyjaciół lub bliskich znajomych. Co prawda, z roku na rok zmniejsza się liczba Polaków traktujących to święto jako święto religijne, ale nadal niemal wszyscy podczas Wigilii spożywają tradycyjne potrawy, składają sobie życzenia, a nawet dzielą się opłatkiem. I tylko w 3 proc. domów nie zobaczy się przystrojonej bombkami choinki.

Nadmiar, nadmiar, nadmiar…

Problem w tym, że Polacy mają tendencję do marnowania jedzenia. W świątecznym ferworze przygotowują potrawy w dużych ilościach i nawet największy apetyt wigilijnych gości nie daje sobie rady z tym nadmiarem. Według badań przeprowadzonych przez Kantar Public dla aplikacji Too Good To Go, co roku w zimowe Święta do kosza trafia dwa–trzy razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Najczęściej jest to sałatka jarzynowa, pieczywo, warzywa i owoce, śledzie oraz ryba po grecku. Wyrzucane jest aż 9 mln ton żywności. Statystyki wskazują, że 60 proc. wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Niepokoi fakt, że 46 proc. ankietowanych przyznało, że doskonale zdawali sobie sprawę z tego, że przygotowują za dużą ilość jedzenia na Święta. Na wysypiska trafiają też tony opakowań i nietrafionych prezentów. Czas to zmienić!

Jak zrobić Święta Zero Waste?

  • Po pierwsze, liczba gości

By nie marnować jedzenia, należy zastanowić się, ile osób zasiądzie za wigilijnym stołem. Najlepiej przygotować wcześniej ich listę. Jeśli wśród nich są dzieci, trzeba wziąć pod uwagę, że one zjedzą zdecydowanie mniej niż dorośli. Szczególnie że ani w głowie im świąteczne smakołyki, skoro za chwilę będzie czas rozpakowywania prezentów. To potrafi osłabić dziecięcy apetyt nadzwyczaj skutecznie. 

  • Po drugie, lista zakupów

W przypadku, gdy samemu przygotowuje się potrawy świąteczne, trzeba wziąć powyższe pod uwagę, ustalając, ile i jakie produkty trzeba kupić. Podczas zakupów należy konsekwentnie trzymać się przygotowanej listy, nie dając się skusić świątecznym promocjom artykułów, które nie będą potrzebne.

  • Po trzecie jak najmniej nowych dekoracji

Świat już jest mocno zaśmiecony. Rosną składowiska odpadów. Dlatego warto się mocno zastanowić czy nowe ozdoby świąteczne są niezbędne. Można przecież inaczej przystroić dom, wykorzystując te świecidełka, zakupione w poprzednich latach. Do tego spacer po lesie, nie dość, że zdrowy, może przynieść ciekawe zdobycze w postaci różnych szyszek. Polakierowane lub pomalowane własnoręcznie, pięknie udekorują stół świąteczny. Suszone plastry owoców, laski wanilii i cynamonu to też naturalna i nieszkodliwa dla środowiska, a do tego pachnąca ozdoba. Przy czym wspólne, rodzinne robienie takich dekoracji zbliża do siebie domowników.

  • Po czwarte, prezenty z rozmysłem i pomysłem

Dużo nie znaczy dobrze. To, że obdaruje się bliskich dziesiątkami drobiazgów, nie powinno być jedynym wyznacznikiem uczuć. W świecie już i tak przeładowanym przedmiotami warto dobrze przemyśleć prezent i podarować, taki naprawdę od serca, dobrze dobrany do obdarowywanego. A jeszcze lepiej przygotowany własnoręcznie, jeśli ktoś potrafi. I nie musi to być rzecz. Czasem lepszy jest bilet do teatru czy voucher do spa. Niejedno dziecko ucieszy np. wymarzony kurs gry na instrumencie lub śpiewu albo wstęp do niezwykłej sali zabaw czy parku rozrywki. Piękne świąteczne torebki, też warto zachować i użyć podczas kolejnych Świat. To nie skąpstwo, a dbałość o Ziemię i tak umęczoną już nadmiarem zalewających ją śmieci.

  • Po piąte, niezjedzone zamrozić lub oddać

Czego nie uda się zjeść, warto zamrozić i przechować np. do Sylwestra. Zamrozić można prawie wszystko – zupę, pierogi czy farsz. Pracochłonne świąteczne potrawy absolutnie nie powinny trafić na śmietnik. 

Warto też pomyśleć o tych, którym brakuje. W tym przypadku należy zawczasu poszukać zbiorek żywności na lokalnych grupach foodsharingowych np. na Facebooku. Są też organizacje, które zajmują się przekazywaniem pożywienia najbardziej potrzebującym. Ich wolontariusz odbierze paczkę z jedzeniem i zawiezie dla potrzebujących, do lokalnej jadłodajni. 

  • Po szóste – pomyśleć o jedzeniu „na miarę”

Nie każdy lubi gotować nie wszyscy chcą spędzać czas w kuchni, zamiast leniwie chłonąć świąteczną atmosferę. Wspaniałe dania można zamówić w wielu restauracjach, a na dodatek łatwiej jest wtedy wyliczyć optymalną ilość potrzebnego jedzenia.

Rozglądając się za świąteczną ofertą, warto zwrócić uwagę na Koszary Arche Hotel, przy ulicy Dominikańskiej 11, w Górze Kalwarii.

Restauracja Kantyna oferuje bowiem tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu. Dania wigilijne przygotowywane są z prawdziwą pasją, przy użyciu wyselekcjonowanych składników. I tradycjonaliści, i ci, którzy nie przestrzegają postu, znajdą u nas coś dla siebie. Można zamówić postne zupy i ryby, ale też mięsa i pieczone wędliny, które spożywane są zazwyczaj w kolejne bożonarodzeniowe dni. Zamawiając dania wigilijne na wynos, można też liczyć na piernik, sernik czy makowce. Wszystko, by tradycji stało się zadość i aby Święta można było wspominać z prawdziwą radością. 

 

Location

in unique neighbourhood

ul. Dominikańska 11
05-530, Góra Kalwaria

See on map
Newsletter

Subscribe to our newsletter.

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by , Al. Jana Kasprowicza 64-66, 51-137, Wrocław, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved