Zabytkowy hotel w sercu Góry Kalwarii
Wszyscy zarzekamy się, że nie oceniamy książki po okładce i wszyscy wiemy, że w rzeczywistości jest zgoła odmiennie. Lubimy, gdy jest ładnie, a Koszary Arche Hotel ma się czym pochwalić. Już sama nazwa zdradza co nieco. Hotel położony jest w samym centrum Góry Kalwarii, nieopodal rynku. Sam obiekt Koszary Arche również jest zabytkiem, silnie związanym z dziejami Góry Kalwarii. Hotel powstał w miejscu dawnej siedziby serca wojskowego garnizonu, dlatego Koszary łączą historię ze współczesnością. Hotel szanuje zabytkową architekturę (zresztą zdobył nagrodę za najlepszą modernizację roku – można powiedzieć, że renowacja zabytkowych wnętrz na medal), a do tego – rzecz niebagatelna – ma bezpłatny parking. Warto wspomnieć też o tym, że w okolicy goście obiektu mogą zobaczyć armaty, a ściślej mówiąc haubice 122 mm wz. 1938.
W oczy rzuca się industrialny styl wnętrz, silnie nawiązujący do zabytkowego charakteru obiektu. Znajdziesz tam charakterystyczne, surowe ściany z czerwonej cegły, przemyślaną gamę kolorów oraz mnóstwo militarnych pamiątek – od archiwalnych zdjęć, przez łuski, aż po menażki…
Wnętrza hotelu Koszary Arche Hotel można też zwiedzić wirtualnie
Restauracja Kantyna – klasyczna kuchnia polska w sercu Góry Kalwarii
Jednak wygląd hotelu Koszary Arche Hotel to nie jedyna jego zaleta. Oryginalne wnętrza hotelu łączą się z wyrafinowanym smakiem. W industrialnych wnętrzach znajduje się Restauracja Kantyna serwująca dania nawiązujące do najlepszych tradycji. Menu przygotowane jest przez Magdalenę Kulas – utalentowaną szefową kuchni i laureatkę Orłów Gastronomi.
Magdalena Kulas tworzy propozycje kuchni polskiej w zaskakujących odsłonach. Wydaje Ci się, że większość dań kuchni polskiej jest nudna – same żurki, schabowe i kluski w różnych odmianach? Restauracja Kantyna udowadnia, że jest inaczej!
Tradycyjne dania zastały na nowo zinterpretowane przez Magdalenę Kulas i przedstawione w zaskakujących aranżacjach. Znajdziesz tu takie przeboje jak tatar wołowy, schab z kością, własnoręcznie lepione pierogi czy stek z polędwicy. Nie brakuje też dań dla fanów lżejszych brzmień: podpłomyk z gruszką, sałatką z awokado i serem hallumi czy kluski kładzione z boczniakami. Dla każdego coś dobrego!
W hotelu znajduje się także industrialna sala weselna, więc jest możliwość zorganizowania przyjęcia. Jest też druga sala idealna jako kameralne miejsce spotkań – czy na mniejsze wesele albo na rodzinną kolację dla najbliższych. Organizatorzy mogą ustawić stoły w dowolny sposób (oferujemy stoły weselne prostokątne i okrągłe, idealne do organizacji nowoczesnych wesel), natomiast w hotelu goście znajdą 160 miejsc noclegowych. Hotel zapewnia bogaty wybór stołów tematycznych: regionalny stół Kuchni Urzecza, stół wiejski, stacja live cooking czy rzemieślniczy bufet słodkości, a przy większych imprezach istnieje możliwość rezerwacji całego obiektu na wyłączność.